Poveži se putem

BiH

Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU

Objavljeno

-

Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije te su dodijelili Bosni i Hercegovini status kandidata na putu ka Evropskoj uniji.

Današnju sjednicu šefova vlada obilježile su brojne teme, uključujući rat u Ukrajini, dodatnu pomoć ovoj državi, energetsku krizu, ali i sigurnost i odbranu kojoj je posvećena velika pažnja unutar EU posljednjih nekoliko mjeseci.

Pored toga, ministri, ali i zvaničnici Evropske unije, razgovarali su i o preporuci Evropske komisije o dodjeli kandidatskog statusa BiH te su jednoglasno usvojili ovu odluku.

Da je Evropsko vijeće donijelo ovakvu odluku potvrdila je i zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko koja je pozdravila odluku zvaničnika EU.

“Bosna i Hercegovina je službeno dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Prateći preporuku Komisije iz listopada, čelnici država i vlada EU-a dodijelili su BiH kandidatski status tijekom samita Vijeća EU-a u Briselu. Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko, ujedno i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a, Kluba zastupnika EPP-a i Izaslanstva EP-a za odnose s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom, pozdravila je ovu historijsku odluku. Bosna i Hercegovina je 2003. godine postala potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a 2016. je podnijela zahtjev za kandidaturu”, saopćeno je na stranici europarlamentarke Željane Zovko.

Kao što je ranije naglašeno u preporuci od BiH je zatraženo da radi na reformama kao i na ispunjavanju ranije utvrđenih 14 prioriteta Evropske komisije koje je Bosna i Hercegovina dobila još 2019. godine.

Advertisement

“To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine”, navodi se u odluci Evropskog vijeća.

Dodjelom kandidatskog statusa, Bosna i Hercegovina pridružila se i drugim državama Zapadnog Balkana koje se nalaze u manje-više istoj poziciji kada je riječ o pregovorima za ulazak u Evropsku uniju.

Iako će ova odluka neminovno dovesti do poboljšanja imidža države u Briselu, pred Bosnom i Hercegovinom i dalje je ogroman put na ispunjavanju uslova i reformskim procesima koji predstavljaju preduslov za dalji napredak na putu ka EU.

“EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU”, dalje se navodi u nacrtu dokumenta.

Uoči današnje sjednice, brojni evropski čelnici su istakli kako Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status EU.

“Zaista se nadam da će se na današnjem sastanku lideri složiti o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini .Ja snažno podržavam tu odluku. To bi bilo veoma važan korak za državu, na njenom putu za ispunjavanje reformi, ali i važan korak za cijelu regiju”, rekao je Borrell uoči sjednice.

Klix

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal