Poveži se putem

Religija

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida održana u Žepču; Bez institucija, nema sjećanja

Objavljeno

-

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftiluka zeničkog održana je u Žepču, na Gornjomahalskim šehitlucima.

Nakon klanjanja podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji, kojeg je prevodio muftija zenički, hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, više stotina vjernika, članova porodica šehida i njihove rodbine, predvođeni imamima, članova Udruženja logoraša BiH, na čelu sa predsjednikom gosp. Seidom Omerovićem, uputili su se u povorci na Gornjomahalsko mezarje.

Nakon intoniranja državne himne, od strane učenica srednje škole, Lamije Tutnjić i Denise Fejzić, na spomen-obilježje i spomen-ploču na šehitlucima, na kojoj su uklesana šehidska imena, predstavnici boračkih organizacija, kao i organizacija porodica šehida i Udruženja logoraša, ovom prilikom položili su cvijeće i proučili Fatihu pred duše svojih najrođenijih.

Učenjem sure Ja-Sin i dove, od strane imama Medžlisa IZ Žepče, pred duše šehida, vjernici su odali počast i ujedno se prisjetili kako šehida, tako i događanja iz perioda 1993.-1995. godine. Inače, u posljednjem ratu u odbrani domovine, poginulo je 242 Bošnjaka sa područja Općine Žepče.

Nakon dove, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Žepče, Džafer-ef. Gračić, koji se kratko osvrnuo na pomenute događaje, zatim najavio predsjednika Udruženja logoraša BiH, gosp. Seida Omerovića.

Muftija je vrlo nadahnuto i direktno govorio o trenutnoj situaciji, o aktuelniim dešavanjima, u svjetlu naše situacije i našeg okruženja.Inače, kako to protokol viših instanci IZ-e u BiH nalaže kada je u pitanju obilježavanje Dana šehida, organizirano su prije podne, posjećena u svim našim džematima šehidska mezarja, a u džematu Žepče to je urađeno pored ploče sa imenima šehida na izvoru žepačkog kiseljaka u Preku. Tom skupu kao i u Gornjoj Mahali prisustvovao je veliki broj vjernika, predstavnika vlasti, kantonalnih ministarstava i javnih ustanova sa područja općine Žepče, na čemu se, MIZ-e Žepče, kao organizator, najtoplije zahvaljuje.

Advertisement

(Tekst: T. Irdin / Foto: H. P.)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal