Poveži se putem

Religija

Danas poslije akšam-namaza nastupa Ramazan – Žepčaci nakon 25 godina klanjaju u Ali-begovoj džamiji

Objavljeno

-

Vjernici muslimani diljem svijeta večeras dočekuju najsvetiji mjesec u godini, mjesec Ramazan. U ovom mjesecu vjernici se odriču jela i pića i ostalih tjelesnih užitaka, kao i ružnog govora, djela i slično, od izlaska pa do zalaska sunca.

Ove godine post na području BiH traje 18 sati.

Kao i prethodnih godina, Medžlis islamske zajednice Žepče organizovao je brojne redovne, vjerske, ali i druge aktivnosti u toku mjeseca Ramazana, a novina ove godine je da će se po prvi put, nakon 25 godina, klanjati i u obnovljenoj Trzanskoj džamiji.

„Pripreme za Ramazan su završene i mi večeras samo čekamo da počnemo sa redovnim aktivnostima. Na području našeg medžlisa teravih namaz će se klanjati na 26 mjesta. To su uobičajena mjesta, sa izuzetkom da nakon 25 godina, od ove godine će se redovni namazi klanjati i u obnovljenoj ljepotici, Transkoj džamiji. Otvorenje džamije je nakon akšam-namaza, nakon čega će se nastaviti sa redovnim aktivnostima, to jeste 5 redovnih namaza, džuma-namaz, teravih-namaz i Bajram-namaz. Također, redovno će se učiti i mukabela nakon podne namaza. Ista mukabela bit će učena i u Gornjomahalskoj džamiji, a sehurska mukabela i ona poslije ikindija-namaza učit će se u Ferhat-pašinoj džamiji. Teravih-namaz će se klanjati i u Prečkoj džamiji kao i u mesdžidu u Opšeniku“, kazao je za glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić.

Ove godine će biti upriličena i brojna predavanja gostiju predavača sa Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, zajedno sa muftijom, te profesori sa fakulteta Islamskih nauka iz Sarajeva i službenici Rijaseta islamske zajednice. Tu su neizostavno predavanja za žene i omladinu u organizaciji Aktiva žena MIZ Žepče i Aktiva mladih, kao što su stručna predavanja iz oblasti medicine, obrazovanja, psihologije itd, pa sve do turnira u stonom tenisu, istakao je ef. Efendić.

Advertisement

Na kraju je uputio čestitku svim muslimanima, uz želju da i ovaj Ramazan izvuče iz ljudi samo ono najbolje, jer to i jeste svrha ovog svetog mjeseca.

Post na području BiH ove godine će trajati oko 18 sati, to jeste vrijeme od izlaska do zalaska sunca, kada se vjernici uzdržavaju od jela, pića, tjelesnih užitaka, ružnog govora i svih loših navika koje činimo svakodnevno.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

 

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal