Poveži se putem

Žepče

Foto i video: Spektar održao spektakularan koncert – Sevdah se vraća u grad

Objavljeno

-

Nakon tačno godinu dana, u četvrtak 04.06.2015. godine, u dvorani Doma kulture Žepče u organizaciji Udruženja “Spektar” održan je drugi po redu koncert “Sevdah se vraća u grad”. Prošlogodišnji koncert su zasjenile poplave, ali je uprkos tome sala našeg Doma kulture bila tijesna da primi sve goste.

Organizacioni odbor danonoćno je radio na tome ovo bude dosad neviđen koncert tog tipa u našem Žepču, što se i desilo. Publika u dvorani je mogla vidjeti da je u organizaciju uloženo mnogo truda i vremena, što je potvrdila brojnim aplauzima i čestitkama po završenom koncertu.
I ove kao i prošle godine izvođače su pratla dva orkestra: Tamburaški sastav “Stare tambure” iz Žepča i Ansambl “Đulistan”-  Zenica/Žepče. Pored njih, publici se predstavio i solista na harmonici Damir Galijašević iz Tešnja.

Izvođači koji su nastupili su mladi ljudi koji njeguju tradiciju i sevdah, a to su:
-Mensura Bajraktarević, Sarajevo
-Nejra Musić, Sarajevo
-Esma Kovač, Breza
-Nejra Brka, Tešanj
-Zanin Berbić, Modriča
-Nermin Handžić, Tešanj
-Nikica Maglica, Žepče
-Ašir Mehmedović, Žepče.

Organizatori su, pored interesantnog programa, svim prisutnim priredili i niz iznenađenja, kao i mnogo humora koji nam je svima u ovim vremenima prijeko potreban.

Također, mogli smo vidjeti i impozantnu scenografiju u duhu tradicije koja je urađena vještim rukama i predanim radom naših sugrađana, gđe Suade i gosp. Esada Maglića.

Advertisement

Prelijepi plakat ovogodišnjeg koncerta dizajnirao je naš Adnan Dado Dervišević koji živi i radi u Sarajevu, a Žepče i Žepčake voli i pomaže evo i na ovaj način.

Voditelj koncerta i ove godine je bio žepački kralj scene, Semin Smajlović.

Kao i prošle godine, na ulazu u dvoranu goste je dočekala najveća džezva, koja je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda, a nudila je posjetiocima koncerta vruću kafu.

Pored kafe, prelijepe i nasmijane djevojke u narodnim nošnjama i anterijama, članice KUD-a “Slovo o Žepču”, posjetioce ove manifestacije su dočekale, te uz lokume i poslastice ih ispratile do njihovih mjesta u dvorani.

Napomenimo i to da je od ove godine koncert “Sevdah se vraća u grad” uvršten u oficijelni program tradicionalne manifestacije koju organizuju Dom kulture Žepče i Općina Žepče, “Žepačko ljeto”.

Kako istice predsjednik Udruženja “Spektar”, Bekim Bijedić, i ove godine su mladi Žepčaci  i Žepčanke dokazali da se uz puno truda, rada i entuzijazma moze prirediti spekrtakularna multimedijalna manifestacija.

Ovom prilikom, članovi Organizacionog odbora se zahvaljuju svim Žepčankama i Žepčacima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju projekta, svim sponzorima i donatorima, kao i svima koji su svojim prisustvom uveličali “povratak sevdaha u naš grad”.

Advertisement

Uskoro i ostali video klipovi …

U nastavku pogledajte i fotogaleriju sa ovogodišnjeg koncerta, a koju je pripremio naš prijatelj Mersad Dedović.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal