Poveži se putem

Kultura

Foto: Likovna izložba ART HELP BOSNIA postavljena u galeriji „Ljerka Njerš“ u Žepču

Objavljeno

-

Galerija „Ljerka Njerš“ u Žepču od danas je sedmodnevni dom za umjetničke slike različitih autora iz cijelog svijeta koji su podržali međunarodnu humanitarnu izložbu „ART HELP BOSNIA“ – Umjetnost pomaže Bosni. Ovu masovnu izložbu, osmu po redu, u Žepče je donio Rasim Maslić u saradnji sa žepačkim Domom kulture.

Izložba je do sada predstavljena posjetiteljima u Sarajevu, Travniku, Bugojnu, Zenici, Tešnju, a nakon Žepča odlazi u Olovo i Kakanj, a potom i u Tuzlu. Mjesec april je predviđen za izlaganje slika u Unsko-sanskom kantonu, nakon čega će se izložba uputiti prema Hercegovini, a zatim  i Posavini.  

Novinar i umjetnik Rasim Maslić iz Višnjeva kod Travnika već 45 godina putuje po svijetu gdje je upoznao brojne kolege sa kojima je produbio saradnju i kroz ovaj humanitarni projekat. Cilj izložbe je humanitarni. Ovim putem se nastoji senzibilizirati bh javnost prema onima koji su stradali u prošlogodišnjim poplavama.

„Nakon prošlogodišnje prirodne katastrofe, kao čovjek nisam mogao ostati miran i ne učiniti ništa. Stoga sam jedan dio svojih slika odlučio dati na aukciju, te istoj ideji pridružiti i ostale kolege iz različitih dijelova svijeta. Do sada je poklonjeno preko 160 slika, a ja sam uz svaku od njih pridružio po još jednu svoju. Nakon što slike prođu informativno-senzibilizirajuće izložbe po BiH, jedan dio odlazi u Njemačku, a drugi u Dubai gdje će se prodavati na aukcijama. Dobivena sredstva će biti donirana ugroženom stanovništvu kroz samoodržive projekte“, rekao je prilikom otvorenja izložbe slika Rasim Maslić, te dodao da ovu ideju preko dvadeset godina planira, deset organizira, a sada je blizu osnivanja fondacije koja će se nositi naziv Art Fondacija Rasim Maslić.

U ime organizatora izložbe, posjetitelje je na početku pozdravio i direktor Doma kulture Žepče Miroslav Ilić koji je naglasio smisao ovog umjetničkog okupljanja i čast da u Žepču ugosti veliki broj umjetničkih djela.

Svi zainteresovani posjetitelji, likovnu izložbu ART HELP BOSNIA koja je postavljena u GALERIJI “LJERKA NJERŠ” u Žepču (Dom kulture), moći će posjetiti u narednih sedam dana. Izložba je otvorena radnim danima u terminu od 10,00 do 14,00 sati, te u subotu od 10,00 do 12,00 sati.

Advertisement

(Radio Žepče / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal