Poveži se putem

Žepče

Foto: „Put sjećanja Previla-Želeća“ u organizaciji Udruženja „Spektar“

Objavljeno

-

Dana 16.07.2016. godine u organizaciji Udruženja „Spektar“ Žepče planirana je tradicionalna manifestacija „Put sjećanja“, čiji je cilj da ratna stradanja Bošnjaka Žepča nikad ne padnu u zaborav. Zbog obilne kiše, manifestacija je prolongirana za 31.07., a hrana koja je bila planirana za ručak učesnika manifestacije, donirana je maglajskom „Merhametu“.

Organizatori manifestacije posjetili su porodice poginulih boraca, evociravši uspomene na njihovu hrabrost ugrađenu u temelje naše domovine.

U subotu, 31.07.2016. godine, veliki broj građana Žepča okupio se na Prečkom kiseljaku gdje im se ispred Organizacionog odbora obratio gosp. Helmedin Kulašin i dao smjernice za put ka Previli. Po dolasku na Previlu upriličen je zajednički ručak za sve prisutne, a nakon toga skupu se obratio gosp. Jasmin Čolić koji je prisutne ukratko upoznao sa ciljevima i projektima Udruženja „Spektar“.

Historijski čas o stradanjima i egzodusu Bošnjaka Žepča održao je potpredsjednik „Spektra“, gosp. Kenan Kahriman, koji je te ratne ‘93. kao dijete prošao Putem spasa preko Previle do Želeće, a koji se u svom izlaganju posebno osvrnuo na hrabrost boraca koji su odlučno stali da brane naše domove.

Gosp. Ešref Fejzić , koji je takođe prošao Putem spasa, emotivnim obraćanjem je opisao šta se tačno dešavalo te tragične noći, kad je veliki broj Bošnjaka Žepča do slobodne i sigurne teritorije došao upravo tim putem.

Nakon toga proučen je Ja'sin pred duše svih žepačkih šehida. Na kraju je žepački glumac Semin Smajlović na sebi svojstven način izveo „Bošnjačku kletvu“ našeg sugrađanina i velikog književnika rahm. Nedžada Ibrišimovića.

Advertisement

Oko 12 sati učesnici su se zaputili šumskim putem prema Želećoj, gdje su ih čekali organizovani autobusi za povratak u Žepče.  

Ono što je obilježilo ovogodišnji „Put sjećanja“  je činjenica da je manifestaciji prisustvovao veliki broj mladih učesnika, koji nisu bili ni rođeni u vrijeme tragičnih ratnih dešavanja, što je garantij da žepački Bošnjaci nikad neće zaboraviti ratna stradanja i heroje koji su život dali za slobodu i izgradnju jedine nam domovine.

Iz Udruženja „Spektar“ posebno ističu da nikad neće zaboraviti rahm. Havu Čoker, koja je bila jedan od inicijatora utemeljenja ove manifestacije, a, kako kažu, Žepče ne smije zaboraviti borce koji su se svojom požrtvovanošću i hrabrošću u tim teškim vremenima posebno isticali i koji su za svoj doprinos oslobodilačkoj borbi dobili najveća ratna i policijska priznanja:
1.    Bečić (Rasim) Ekrem, Žepče, nosilac Srebrnog štita
2.    Bečirović (Mehmed) Nazim, Begov Han, nosilac Zlatnog ljiljana
3.    Bašić (Bajro) Rahim, Željezno Polje, nosilac Zlatnog ljiljana
4.    Čajlak (Šefik) Nijaz,Ozimica, nosilac Zlatnog ljiljana
5.    Hibović (Mehmed) Rasim, Željezno Polje, nosilac Zlatnog ljiljana
6.    Mehić (Ašir) Bekrija, Vitlaci, nosilac Zlatnog ljiljana
7.    Mešeljević (Safet) Bahtija, Begov Han, nosilac Zlatnog ljiljana
8.    Tutnjić (Hasan) Fuad, Željezno polje, nosilac Zlatnog ljiljana
9.    Rahm. Ridžal (Jašar) Rahman, Željezno Polje, nosilac Srebrnog štita
10.    Rahm. Prasko (Salima) Mirsad, Begov Han, nosilac Zlatne policijske značke
11.    Rahm. Muslić (Ferida) Suad, Žepče, nosilac Zlatni policijski medaljon
12.    Rahm. Hibović (Muhameda) Ramiz, Željezno Polje, nosilac Zlatne policijske značke
13.    Rahm. Husičić (Ibrahima) Ahmet, Željezno Polje, nosilac Zlatnog ljiljana

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal