Poveži se putem

BiH

Ivan Ćurić među pobjednicima Sarajevo Photography Festivala

Objavljeno

-

Drugo izdanje Sarajevo Photography Festivala (SPF) otvoreno je sinoć na spektakularnoj ceremoniji proglašenja pobjednika, koja je održana u prepunoj sarajevskoj Vijećnici.

U prisustvu uglednih umjetnika, poznatih ličnosti, te medijskih partnera, ovaj događaj predstavio je početak kulturnog vikenda.

Izložbu je otvorila Aida Redžepagić, direktorica Sarajevo Photography festivala, a gostima se obratila i gradonačelnica Benjamina Karić koja je naglasila kako je Sarajevo nezaobilazna stanica ljubitelja i velikih majstora fotografije, te značajan festivalski centar.

“Sarajevo Photography Festival postaje platforma za razmjenu znanja i umrežavanje fotografa, ne samo sa Balkana već i šire. Pristigli radovi iz ovako velikog broja zemalja festivalu i izložbi donose ogromnu raznovrsnost te uvid u drugačije kulture, estetiku i aktuelnosti tema na svjetskoj fotografskoj sceni”, izjavila je direktorica festivala, Aida Redžepagić

U izuzetno jakoj konkurenciji od preko 2.400 pristiglih radova od 450 fotografa iz 45 različitih zemalja, nakon temeljite revizije i žiriranja stručni žiri je izabrao sljedeće finaliste u 8 kategorija takmičenja.

Grand Prix Sarajevo Photography Festivala 2023 osvojio je Armin Graca iz Bosne i Hercegovine sa fotografijom iz kategorije Life. Grand Prix nagrada ovogodišnjeg Sarajevo Photography Festivala je 4.000KM.

Advertisement

U Dokumentarnoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Mitar Simikić (BiH), drugo mjesto je Mario Heller (Njemačka), a treće mjesto Oleksandr Rupeta (Ukraina).

U Modnoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Renata Brzić (Srbija), drugo mjesto Nika Mokoš (Hrvatska), te treće mjesto Grzegorz Piotrowski (Poljska).

Nagrada za najbolju Pejzažnu fotografiju otišla je za Marcin Giba (Poljska), drugo mjesto je Kristjan Stepančić (Slovenija), Mario Županović (Hrvatska).

Nagrada za najbolju fotografiju u Life kategoriji pripala je Arminu Graci (BiH), drugo mjesto je Cenk Bayirli (Turska), dok je treće mjesto zauzela Diana Junaković (Hrvatska).

Nagrada za najbolju Konceptualnu fotografiju pripala je Ani Sašić (Kanada), drugo mjesto je Zsuzsanna Fodor (Rumunija), a treće mjesto Elsa Pizzutto (Italija).

U Mobilnoj kategoriji prva nagrada pripala je Dženatu Drekoviću (BiH), drugo mjesto je Engin Guneysu (Turska), Andreja Ravnak (Slovenija) je treće mjesto.

Nagrada za najbolju Portretnu fotografiju otišla je u ruke Grzegorz Piotrowski (Poljska), drugo mjesto je Madison Tuff (Kanada), treće mjesto je Engin Guneysu (Turska).

Advertisement

Najistaknutija fotografija u kategoriji Vjenčanja bila je od autora Dine Joldića (BiH), drugo mjesto je Midhat Mulabdić (Hrvatska), a treće mjesto je Ivan Ćurić (BiH).

Sarajevo Photography Festival traje od 23. do 25. 6. i nudi bogat sadržaj, mnoštvo izložbi, predavanja, radionica i panel diskusija.

Festival su podržali: Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Grad Sarajevo, ASA Banka, Canon BiH, BH Telecom i War Childhood Museum. Generalni medijski pokrovitelj je Klix.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal