Poveži se putem

Muzika

Mladi muzičar Tomislav Andrić Teslo ostao bez prstiju, lomio zglob, ali violinu ne popušta

Objavljeno

-

Žepački kraj oduvijek je bio poznat po izvornoj muzici. Brojne su grupe i pojedinci čuvali i decenijama razvijali tradiciju izvorne muzike. Jedan od izvođača je i 22-godišnji Tomislav Andrić Teslo. Mladog violinistu od instrumenta nisu mogle odvojiti ni povrede.

Teški trenuci

Kao petnaestogodišnjak, radeći poslove kod kuće, doživio je povredu te su mu amputirani dijelovi prstiju lijeve ruke. Kaže, jedino što ga je u tim teškim trenucima brinulo bilo je hoće li moći nastaviti svirati violinu.

– Nakon liječenja, uporno sam vježbao i nastavio sa sviranjem, da bih nekoliko mjeseci kasnije, igrajući nogomet s vršnjacima, slomio zglob iste ruke. Ponovo je uslijedilo dugotrajno liječenje i oporavak, ali i nastavak sviranja – priča istrajni Tomislav.

Talent i ljubav za izvornu muziku naslijedio je od prerano preminulog oca. Sa 12 godina u HKUD „Gromovnik“ počeo je svirati violinu, koju je naslijedio od oca, a Ivica Tomić Tome bio mu je prvi učitelj. Uz violinu, naučio je svirati i šargiju. Snimio je CD-ove na kojima je svirao violinu i šargiju, ali i pjevao.

Advertisement

Zavjet oca

– Pjesma „Zavjet oca moga“, koju je napisao Franciko Jozić, dala mi je ideju pa sam s ujakom Ivicom Ezgetom, kao uspomenu na oca, snimio CD na kojem sam uz ovu otpjevao još sedam pjesama – kaže Tomislav.

Zahvaljujući muzici, obišao je skoro cijelu Europu, svirao je gdje god se pjeva izvorna pjesma. U svim prilikama, čak i povodom rastave braka. Kako u šali kaže, samo još na sprovodu nije svirao, a želja mu je da u budućnosti osnuje vlastiti orkestar.

Organizirao humanitarne akcije

Tomislav ljeti ima i po 40 svirki, uglavnom su u pitanju svadbe, dok u zimskom periodu nastupa van zemlje. Tomislav je posebno ponosan na svoj humanitarni angažman. Zbog velikog broja prijatelja i poznanika, s obzirom na posao kojim se bavi, organizirao je nekoliko humanitarnih akcija za pomoć ugroženim porodicama iz Žepča.

(Avaz)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal