Poveži se putem

Muzika

Osam godina od pogibije pop-folk pjevača, nekadašnjeg sugrađanina Darka Radovanovića

Objavljeno

-

Darko Radovanović je rođen 21. septembra 1975. godine u Novom Sadu. Poginuo je u Beogradu 11. juna 2011. godine. Bio je srbijanski pop-folk pjevač. Dva mjeseca je živio u Novom Sadu, pa se preselio u Žepče, potom u Stubline.

Godine 1999. je postao član grupe Čvaka čvak, današnji Mega Miks Bend. Radio je u grupi pet godina. Godine 2003. prijavljuje se na takmičenje Beovizija uz podršku Zdravka Čolića. Godine 2005. je počeo da pjeva solo. Poginuo je 11. juna 2011. godine, zajedno sa svojim menadžerom Aleksandrom Miloševićem, u saobraćajnoj nezgodi na obilaznici oko Beograda, u blizini sela Dobanovaca. Sahranjen je 14. juna na Novom groblju u Sremskoj Mitrovici.

-Debitovao sa na prvoj Beoviziji sa pjesmom „Stidim se“. Bilo je to 2003. godine. Tada sam napustio grupu Cvaka cvak, sadašnji Mega mix bend, čiji sam član bio pet godina. Kada se samo sjetim treme koju sam imao! Žrijeb je odlučio da nastupim prvi. Na generalnoj probi sam nekoliko puta pokušao da otpjevam pjesmu, ali sam stalno griješio. Tada mi je prišao, sada pokojni Toše Proeski i upitao me za stajling, a ja sam njega pitao odakle mu slušalice pošto ih niko od učesnika nije imao. Objasnio mi je da su to jedine i da pripadaju organizatorima. Dao mi ih je i sa njima je sve to sjajno funkcionisalo. Na nastupu sam tražio da mi pojačaju monitoring ali su oni u tome baš preterali. Tada me je uhvatila panika, jedva sam stajao na bini. Ma, mikrofon nisam ni vidio koliko mi je bilo loše! Bubnjalo mi je u glavi. Jedva sam se nekako snašao: izvadio sam jednu slušalicu iz uha, drugu sam pridržavao rukom i uspio sam da otpievam piesmu kako treba- govorio je Darko tada.

Posebnu čast i zadovoljstvo osjećao je kada se upoznao sa Čolićem.

-Imao sam sreću da upoznam jednog od mojih omiljenih pjevača Zdravka Čolića. Susreli smo se slučajno. Studirao sam fakultet fizičke kulture, imao sam pauzu a on je tamo redovno dolazio da vježba. Sjedio sam u kafiću sa dva druga koji su ga poznavali i kada su ga vidjeli, pozvali su ga da sjedne sa nama. Proveli smo tri sata u prijatnom razgovoru. Nisam želio da mu kažem čime se bavim da ga ne bih opterećivao, ali me je drug namjerno upitao gdje ću pjevati to veče. Zdravko se raspitivao o mojoj karijeri i dao mi je nekoliko savjeta kojih se i danas pridržavam. Na istom mjestu sreli smo se poslije nekoliko mjeseci, preslušao je pjesmu „Stidim se“ i rekao mi je da se obavezno pojavim na Beoviziji- kazao je on. No, pokojni pjevač najveću sreću osjetio je nakon što je postao otac.

Advertisement

-Sada razumijem sve roditelje. Ponosan sam otac jedne male, predivne djevojčice. Nisam prisustvovao porođaju, taj prizor ne bih mogao da podnesem i bilo je bolje što sam ostao kod kuće. I ovako sam osjećao jednu dozu straha a možeš misliti kako bi mi bilo da sam bio unutra. U tom smislu nisam moderan tata. A ni Maja nijednom nije tražila od mene da prisustvujem porođaju. Proslavio sam kako dolikuje. Bilo je ludo i nezaboravno. Tako mi bar kažu. Ja se ne sjećam mnogo čega. Ne pamtim kada sam se toliko napio. Nema veze, rodila mi se kćerka. Otkako je beba došla kući stalno je gledam i pjevušim joj. Bože, preslatka je- kazao je tad Darko. Ono što je sigurno ostaće da žive njegove pjesme kao podsjetinik da nije zaboravljen.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal