Poveži se putem

Religija

Održan predramazanski mevlud za žene

Objavljeno

-

U subotu, 12.05.2018. godine, poslije akšam – namaza, u Ferhatpašinoj džamiji u Žepču održan je tradicionalni predramazanski mevlud za žene „U susret Ramazanu“. Program su izvele muallime Medžlisa i hor mladih djevojaka i djevojčica iz džemata. Predavač je bila prof. islamske vjeronauke  Munevera Ridžal, koja je i koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri MIZ Žepče.

Glavni imam, Džafer ef. Gračić je otvorio program, poselamio prisutne i čestitao nastupajući mubarek mjesec ramazan, te zaželio hanumama ugodno druženje. U svom obraćanju, prisutnima je sa posebnim zadovoljstvom predstavio hafizu, Velidu Smajlović, svršenicu Gazi-Husrevbegove medrese i učenika generacije pomenute medrese. Hfz. Velida je proučila i uvodno ašere.

Mualime su takođe učile odlomke iz Kur'ana, a najmlađe polaznice mekteba recitovale su poučne poruke. Milozvučni glasovi djevojaka, dok su učile ilahije i mevlud, izazvale su kod prisutnih suze, koje su kradom brisane krajičkom marame.

U svome obraćanju, prof. Munevera je kazala kako je žena stub kuće, ali ima obavezu da vodi računa i o sebi, te da svoje kućne poslove rasporedi na sve ukućane. Kazala je kako u nastupajućim mubarek danima ramazana moramo voditi računa o prioritetima, kako ne bi dangubile svoje vrijeme; ibadetiti, učiti Kur'an, odlaziti na mukabele, spremati najdraža jela za svoje ukućane, kako bi ispunile obavezu i prema Allahu i prema svojoj porodici. Posebno se osvrnula na sadržaj, tek iz štampe izašlog, Ilhamijinog Ilmihala.

Nakon dove mualima Amira je s najmlađim učesnicama programa, svim prisutnim podijelila posebne predramazanske poklone, sa opet, za ovu priliku, posebno urađenim dizajnom i pakovanjem.

Na kraju, uz dovu Allahu dž.š. da svakoga nagradi prema nijjetu njegovom, zahvalile su se svima koji su odvojili vrijeme i nisu žalili truda da dođu i prisustvuju ovom velikom predramazanskom događaju, u ovoj još jednoj mubarek predramazanskoj noći.

Advertisement

Neka nam je svima RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN, poručile su žene MIZ-e Žepče.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal