Poveži se putem

Žepče

Općina Žepče uspješno realizirala novi  projekt s Međunarodnim fondom za ruralni razvoj – IFAD

Objavljeno

-

Dana 6.6.2024. godine izvršena je primopredaja izvršenih radova projekta “Unapređenje pristupne infrastrukture za male poljoprivredne proizvođače na lokalitetu Begov Han i Gradska tržnica Žepče“.

Pored načelnika općine Žepče Mate Zovke i direktora Ureda za koordinaciju projekta-PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Halila Omanovića, primopredaji su prisustvovali Rifet Džambegović ispred Sarajevske regionalne agencije Žepče -SERDA, Ilija Udovičić ispred „Plato“ doo, Mujkić Aldin ispred izvođača radova „Roading“ doo Gračanica, predstavnici „Dinex comerc“ doo  Begov Han kao poslovnog lidera u projektu i predstavnici Razvojne agencije Žepče.

Projektom su izvršeni radovi na izgradnji putne infrastrukture na dvije lokacije i to pristupni put otkupnoj stanici poduzeća „Dinex comerc“ doo  Begov Han i pristupni put Gradskoj tržnici u Žepču. Ukupna vrijednost izvršenih radova je 283.301,37 KM a svaka od strana potpisnica sufinancirala je 50% od ukupne vrijednosti projekta. Pored ulaganja u infrastrukturu projektom je podržana i nabavka paketa za poljoprivrednike kooperante „Dinex comerc“ doo.

Navedene aktivnosti su provedene u sklopu Projekta  razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede – READP (Rural Enterprises and Agricultural Development Project) koji ima za cilj da doprinese ruralnom ekonomskom razvoju i smanjenju siromaštva kroz poboljšanje životnih uvjeta, generiranje prihoda i povećanje životnog standarda ciljnih domaćinstava kroz njihovo angažiranje u profitabilnim agrobiznisima i mogućnostima zapošljavanja.

Općina Žepče ima dobru suradnju s Uredom za koordinaciju projekata PCU pri FMPVŠ i Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj IFAD-om od 2014. godine. Neki od vrlo značajnih projekata koji su do sada realizirani su “Pristup tržištu malih farmera” i projekt “Poboljšanje životnih uvjeta na selu (RLDP) kroz koje su podržane zadruge i udruženja i njihovih kooperanti kroz nabavku startup paketa za podizanje nasada i nabavku poljoprivrdene mehanizacije i opreme. Od infrastrukturnih projekata uspješno su realizirani projekti “Izgradnja gradske tržnice Žepče”, izgradnja i sanacija lokalnih puteva u Radunicama,  Mjestovoj Ravni i Orahovica-Tubaci i vodovod u Begovom Hanu.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal