Poveži se putem

Zanimljivosti

Sejo Mehmedagić iz Doboja, projektant modernog doba

Objavljeno

-

Iza sebe ima stotine urađenih i prodatih arhitektonsko-građevinskih projekata, kuća u kojima živi imućniji dio bosanskohercegovačke populacije. Zbog diskrecije ne želi da javno otkriva ko su mu sve bili klijenti, niti želi da govori o cijeni svojih usluga. Kaže da je zadovoljan svojim poslom i da ima pojedinaca za koje u kontinuitetu, već godinama radi.

– Vrijeme skučenih kuća i malenih dnevnih boravaka je prošlost. Naši ljudi su na zapadu vidjeli kako se grade kuće, tako da  gotovo  nema onih koji prave kuću sa dnevnim boravkom ispod 30-40 metara kvadratnih – kaže Sejo Mehmedagić, arhitekta iz Doboja koga već godinama uglavnom angažuje bogata klijentela, vlasnici dobrostojećih privatnih preduzeća ili dijaspora.

Objašnjava da je projektovanje mukotrpan posao koji se ne radi po šablonu i da prije započetog posla podrobno razgovara sa svojim klijentima. Zbog toga ni jedan projekat nije dva puta prodao. Razlog tome je i različita konfiguracija terena na kojima se grade kuće pa prije početka nekog posla fotografiše teren na kojem će kasnije biti izgrađen objekat. Obično nadograđuje želje investitora jer je kroz godine rada shvatio šta kupce najviše zanima.

– Shvatili smo da kuća ne mora biti kao kutija šibica koja „gleda“ u nebo, već nešto razigrano i prostrano – objašnjava Mehmedagić.

Sem toga, kazuje da je  važan  i dvorišni prostor, terase i prozori koji moraju da se uklapaju u cjelokupni ambijent. Popularne su i prizemne kuće sa lijepim krovovima i mnogo staklenih površina.

Advertisement

– Dostupni programi za projektovanje omogućavaju mi da kranjem korisniku pokažem potpuno realnu sliku onoga što će dobiti nakon gradnje. Zidam digitalne kuće i to je uvijek iznova novi izazov koji pobjeđujem – priča Sejo Mehmedagić, povratnik u naselje Čaršija, nedaleko od dobojske Tvrđave.

Ne krije da su njegovi klijenti imućniji, oni koji žive vani ili su bogatstvo stekli ovdje. Angažuju ga i za rekonstrukciju starih objekata jer ponekad naručioci žele da se zadrži nešto od starog enterijera.

– Nedavno sam projektovao vikendicu čija tržišna vrijednost nije ispod 400.000 KM, što za naše prilike i nije malo – kazuje Mehmedagić.

Zanimljivo je da onima koji poruče projekat prvo dostavi 3D animaciju, film koji ih vodi kroz prostor koji će kasnije biti njihovo vlasništvo i u kojem će godinama živjeti.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal