Poveži se putem

Religija

Susret Župnih vijeća i svećenika Žepačkog dekanata

Objavljeno

-

Devedesetak vijećnika i svećenika iz Žepačkog dekanata okupilo se u subotu, 20. svibnja 2017. u župi Sv. Ante Padovanskoga u Žepču, gdje je održan je VI. krug zasjedanja po dekanatima u tijeku pripremne faze za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije

Susret je započeo Svetom misom u prijepodnevnim satima koju je predslavio vlč. Anto Zubak, župni vikar iz Žepča. Vlč. Zubak je promišljao o ulozi vjernika, a posebno vijećnika u životu župne zajednice.

Radni dio susreta upriličen je također u župnoj crkvi. Nazočne je pozdravio fra Zdravko Anđić, dekan. Vijećnici iz 14 župa, od ukupno petnaest župa, iznijeli su osvrt na temu „Put Vrhbosanske crkve s laicima“, te dali svoje sugestije. Moglo se čuti između ostalog: još se ima s kim i za koga raditi; slab interes laika, slabo se uključuju, slab entuzijazam – no nekoliko zauzetih pojedinaca nastoje svom dušom pokrenuti druge; potrebno je manje kritike a više dobre volje uložiti; u župi uglavnom imaju sve ove strukture, a radi se na produbljivanju aktivnosti. Izvješća su pročitali osam muškaraca, četiri žene i dva svećenika. Broj vjernika u pojedinim župama se kreće od dvjesto osamdeset župljana do četiri i pol tisuće.

Dekan preč. Zdravko, osvrnuvši se na izlaganja i na samu situaciju u dekanatu, potaknuo je na veću zauzetost i svećenika i vijećnika. Naglasio je: „Važno je smanjiti žalovanje i traženje krivaca a povećati pozitivno razmišljanje.

U diskusiji su uglavnom iznesena još neka pozitivna iskustva iz života župnih zajednica.

U završnom dijelu susreta provedena je anketa među nazočnima. Za sve je potom u domu „Josip Stadler“ upriličen objed.

Advertisement

(kta/i.o.)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal