Poveži se putem

Religija

Sutra je sv. Ivan Krstitelj i patron župe Lug-Brankovići, večeras se pale vatre ivanjske – Ivanjski krijesovi

Objavljeno

-

Danas, u petak 23.06.2017. godine je svetkovina rođenja sv. Ivana Krstitelja. Svete mise u župnoj crkvi u Žepču su u 8,00 i 18,00 sati. Također, na taj dan je i patron u župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Lug-Brankovićima. Misa uočnica, na kojoj će biti blagoslov krijesa i vode, bit će danas 23.06., a predvodit će je don Mile Vidović.

Na sam blagdan svetog Ivana Krstitelja sve te mise u župi Lug – Brankovići će biti u 8:30 misa za bolesnike, te svečana sveta misa u 11:00 sati koju će predslaviti don Milan Vidić. Prije svečane svete mise u 10:00 sati bit će blagoslov spomenika poginulim braniteljima. Iz župe Lug – Brankovići pozivaju vjernike da dođu u subotu i pomole se sv. Ivi.

Ivanjski krjesovi

Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23.06. uvečer.

Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

Advertisement

Od starine ovi se običaji vežu uz 24.06., kad je padao ljetni suncostaj, te je to bio najduži dan u godini. Kako je julijanski kalendar (365,2500 dana) bio nešto duži od tropske godine (365,2422 dana), astronomski se suncostaj pomicao svakog stoljeća za otprilike tri dana, što je zaustavljeno reformom kalendara pape Grgura XIII. i prihvaćanjem gregorijanskog kalendara. Otada ljetni suncostaj pada oko 21.06.. Ivanjske su svečanosti ipak u mnogim dijelovima Europe ostale vezane uz svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal