Poveži se putem

BiH

Video: 11 grant projekata EU u fazi realizacije u BiH

Objavljeno

-

„Proširenje EU znači stvaranje boljeg života za bh. građane, a bolji život znači više ekonomskih prilika”, rekao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH na prezentaciji filma u kojem su predstavljeni utjecaji i rezultati programa Lokalnog ekonomskog razvoja (LED) koji finansira EU u iznosu od 5,2 miliona eura, a implementira 11 grant projekata širom BiH.

„U EU, srednja i mala preduzeća predstavljaju jedan od stubova ekonomske aktivnosti, što treba da bude i slučaj i sa BiH. Ovim filmom želimo predstaviti konkretne i pozitivne rezultate postignute projektima finansiranim iz IPA sredstava”, izjavio je Sinno, pozivajući lokalne partnere da djeluju kao ‘katalizatori’ reformi dogovorenih na višim nivoima vlasti kako bi se osiguralo da podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i paralelno na svim nivoima vlasti.

Ismar Alagić, direktor Razvojne agencije Tešanj, objasnio je da su 33 preduzeća iz lokalnih zajednica Tešanj, Teslić i Žepče učestvovala u ovom projektu.

„Nakon druge godine projekta, preduzeća su postigla znatne rezultate, izražene kroz porast izvoza u iznosu od 17,3 odsto, povećanje prometa u iznosu od 85,5 odsto, te, što je najvažnije, kreiranje 461 novog radnog mjesta“, rekao je Alagić.

Također, dodao je da je kroz ovaj projekat pružen čitav niz različitih usluga preduzećima koja učestvuju u projektu, uključujući uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta, prozvoda, postupanja i sistema koji će omogućiti lokalnim preduzećima da plasiraju svoje proizvode na tržište EU.

Advertisement

Europska unija trenutno implementira 11 grant projekata sa lokalnim partnerima širom BiH u ukupnom iznosu od 5,2 miliona eura. Cilj ovih projekata je da se poboljša poslovno okruženje na lokalnom nivou za privredni rast, ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, uz pomoć novoizgrađene ili obnovljene poslovne infrastrukture i usluga za postojeća i nova MSP u sektorima prehrambene, drvoprerađivačke, metalne industrije i turizma.

Najvažniji rezultati grant projekata čine 8 novouspostavljenih poslovnih centara (Bihać, Goražde, Ljubuški, Laktaši, Modriča, Orašje, Sarajevo, Tuzla), 3 “one-stop shop” kancelarije u Tešnju, Tesliću i Žepču. Uz pomoć sredstava Europske unije podržano je ukupno oko 400 poduzetnika, od čega 40 novoosnovanih firmi i, što je najvažnije, otvoreno je 500 novih radnih mjesta.

Projekti su proizveli i neke od inovativnih mjera podrške malim i srednjim preduzećima, koje se uspješno primjenjuju u Europskoj uniji i koje su prikazane u promotivnom filmu u obliku ‘putovanja’ kroz primjere dobre EU prakse i uspješnih priča o lokalnom ekonomskom razvoju u BiH.

U proteklih 15 godina Europska unija je uložila 55 miliona eura u podršku konkuretnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Dodatnih 15 miliona eura je planirano iz IPA II programa za ovu godinu.

Prezentaciji filma su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, glavni donatori, korisnici i partneri na projektu.
https://www.youtube.com/embed/dyT5DwXe5jg

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal