Poveži se putem

BiH

Volkswagen zbog dostavljača Prevent iz BiH obustavio proizvodnju Golfa

Objavljeno

-

Volkswagen (VW) je obustavio proizvodnju automobila marke Golf. Desetinama hiljada radnika prijeti kraćenje radnog vremena ili prisilni godišnji odmor, a blokada bi VW mogla skupo koštati, piše magazin Der Spiegel.

Asa Prevent Group, odnedavno je vlasnik je dva njemačka dostavljača ES Gussa i Car Trima, zbog kojih je Volkswagen obustavio proizvodnju automobila marke Golf. Naime, Prevent ne isporučuje potrebne komponente.

Članica Prevent grupe Car Trim pokrenula je sudski spor s VW-om, a do okončanja spora je prekinula isporuku autopresvlaka. U međuvremenu je i druga članica Prevent grupe iz Njemačke ES Automobilguss prekinula isporuku dijelova koji se ugrađuju u mjenjače. Razlog još nije poznat, ali se smatra da je riječ o neuspjelom zajedničkom projektu.

Njemački automobilski gigant Volkswagen navodi da je prošle sedmice prema dobavljču otišao i sudski nalog da nastavi sa isporukama, ali se nalog ne poštuje.

Sjedište ASA Prevent Group je u Bosni i Hercegovini, čiji je vlasnik, kako prenosi DW, iz BiH, a očekuje se da će ovakva situacija imati svoj epilog i u u našoj zemlji. Grupacija Prevent u BIH zapošljava oko 6.500 radnika a najznačajniji dio posla obavlja upravo za Volkswagen. Prevent BIH je u maju ove godine obavijestio javnost da je preuzeo Car Trim, pri čemu je postao vlasnik firme, ne samo u BiH,  nego kompletne grupacije koja ima nekoliko proizvodnih lokacija u Njemačkoj, Češkoj i BiH. Inače, putem ove kompanije u Žepču je zaposleno 1000 radnika, prenosi TV1.

Advertisement

Poznato je i koliki značaj VW-a za njemačku ekonomiju a ovaj zastoj u proizvodnji Njemcima je ravan katastrofi, pa je sasvim izvjesno da bi Volkswagen mogao potražiti novog dobavljača. Što bi u konačnici za Prevent BIH značilo gubitak najvećeg klijenta i zasigurno, u najboljem slučaju, smanjenje broja radnika.   

U prilog ovoj tvrdnji govore i navodi lista Der Spiegel koji piše da bi VW mogao poduzeti drastične mjere kako bi dobio neophodne dijelove. Glasnogovonik VW-a kaže  da su dostavljači u oba slučaja obavezni dostavljati dijelove.

Obustavom proizvodnje Golfa u tvornicama VW se bavi i Tagesspiegel koji podsjeća da je Prevent u aprilu preuzeo Car Trim i da je u junu regionalni list iz Chemnitza Freie Prese pisao o talasu otpuštanja radnika u toj firmi.

“Pouzdanost je jedna od najvažnijih osobina u ovoj branši. Svaki proizvođač zavisi od toga da dijelovi dođu na vrijeme kako ne bi dolazilo do zastoja u proizvodnji“, piše Süddeutsche Zeitung.

(Vijesti.ba)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal