Poveži se putem

Kultura

Foto: Opća biblioteka Žepče i mladi žepački autori u projektu Balkanskog književnog društva

Objavljeno

-

U Žepču je u petak uveče u prostorijama Gradske kavane održana promocija mladih žepačkih pjesnika, a u okviru projekta „Pisci za budućnost“ Balkanskog književnog društva. Ovo društvo postoji od 2004.g. i nastalo je iz potrebe povratka jedinstvenog kulturnog prostora Balkana koji je zbog ratova devedesetih bio nepovezan.

Te 2004.g. pokrenut je i elektronski časopis društva u vrijeme kada je internet još bio u povoju kao i izdavačka kuća. U proteklih deset godina Balkansko književno društvo i njihov glasnik zabilježili su impozantne rezultate o čemu svjedoče konkretne brojke. Objavljeno su radovi preko 1000 autora sa prostora Balkana i dijaspore, a njihove radove u toku jednog mjeseca pročita ili prelista više od 50.000 ljudi. Projektom „Pisci za budućnost“ ovo društvo obilježava desetogodišnjicu postojanja. Sam projekat  dio je platforme „Dijalog za budućnost“ koji je pokrenut na inicijativu Generalnog sekretara UN i Predsjedništva BiH. U regionu ovu platformu realiziraju organizacije UNDP, UNICEF i UNESCO. U okviru projekta „Pisci za budućnost“ ostvarena je i saradnja sa 17 biblioteka iz BiH, a među njima je i Opća biblioteka Žepče.

Gosti na promociji projekta i žepačkih autora bili su Dušan Gojkov, srpski pjesnik, pripovjedač, romanopisac, radiofonski reditelj i dramaturg te Neven Mehinagić, pjesnik i multimedijalist, saradnik Balkanskog književnog društva.

Oni su pored predstavljanja društva i samog projekta istakli da se na nedavni konkurs koje je društvo pokrenulo, a kojim je traženo od mladih autora da dovrše priče koje su započeli već afirmirani pisci, prijavilo šest žepačkih autora. Od njih šest tri su bili učesnici manifestacije i predstavili su svoju poeziju žepačkoj publici. Radi se o mladim pjesnicima koji već imaju po jednu objavljenu zbirku i njihov rad je dijelom poznat u lokalnoj zajednici, ali su ovaj put dobili i zvanično priznanje od pokretača Balkansko književnog društva, već afirmiranih autora, da su na dobrom putu.

Arif Odobašič, Semin Smajlović i Armin Bolić dobili su tako priliku za daljnju saradnju kao i eventualnu prezentaciju njihove poezije u glasilu BKD. Ova tri autora, svaki kroz različit pjesnički izričaj, pokazali su da je poezija živa i prisutna među mladima i da  potreba za pjesničkim izražavnjem misli i osjećanja nije nestala. Zanimljivo je bilo primjetiti da su sva tri pjesnika varirali motiv samoće, tišine ili ćutanja kao pribježišta pred, rekli bismo, kakofonijom koja nas zaglušuje u savremenom društvu, a jedan od njih našao je pribježište u sevdalinci kroz pokušaj njene kreativne intepretacije.

Žepačka biblioteka i njena direktorica, i sama pjesnikinja, Sabina Maličbegović, kao i predstavnici lokalne zajednice koji su podržali biblioteku u njenoj namjeri da bude dio ovog projekta, pokazali su još jednom da znaju prepoznati ideje i projekte koji su značajni i koji nose dobre poruke. Dijalog, povezivanje kulturnih prostora, širenje pozitivnih ideja, al,i prvenstveno,  povratak kvalitetnoj  i vrijednoj književnoj riječi samo su neki od karakteristika onoga što predstavlja projekat „Pisci za budućnost“ kao i cjelokupna aktivnost Balkanskog književnog društva.

Advertisement

Na kraju manifestacije pohvaljena je žepačka biblioteka kao najbolji organanizator do sada, te je publici podijeljen besplatan primjerak Balkanskog književnog glasnika. Pedesetak Žepčaka, među kojima dosta mladih ljubitelja književne riječi, tako su dobili priliku da pročitaju izbor najboljih radova do sada objavljivanih autora Balkanskog književnog glasnika.

Pogledajte fotogaleriju na našoj fb stranici

(A.Hodžić / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal