Poveži se putem

Žepče

Foto: Oživljena stoljetna tradicija pravljenja ćetenije u Žepču

Objavljeno

-

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Žepče i Zenica u Žepču je sinoć održana „Večer ćetenije„. Pred velikim brojem posjetilaca održana manifestacija je oživjela sjećanje na dugogodišnju pomalo zaboravljenu i zapostavljenu tradiciju pravljena ovog slatkog jela u Žepču.

Sve do unazad dvije decenije pravljenje ćetenije bio je dio tradicije žepačke čaršije i njenih mahala. Posebna specifičnost bila je u tome da je svaka mahala imala je svoga majstora „maju„ koji je čuvao, a kasnije prenosio mlađima recepturu i način što bržeg i jednostavnijeg pravljenja ovog slatkog delikatesa, karakterističnog za hladne zimske dane. Upravo tu pomalo zaboravljenu tradiciju u Žepču, rukovodstvo žepačkog Preporoda, u saradnji sa Preporodom iz Zenice, kroz održanu manifestaciju, ponovo je oživjelo u Žepču.

Bila je ovo svojevrsna javna prezentacija pravljenja i degustacije ćetenije.

Advertisement

Članice zeničkog Preporoda koje imaju višegodišnje iskustvo u pravljenju ćetenije, predstavile su kompletan postupak pravljenja, kojima su se na kraju pridružile i žepačke žene, pa je završni čin pravljenja ćetenije bio zajedničkih ruku djelo.

Manifestacija je upotpunjena pjesmom i folklornom igrom koju su izveli članovi zeničkog Preporoda.

U sklopu održane manifestacije, na samom otvaranju upriličena je i likovna izložba pod nazivom „Stara Bosna„ na kojoj je predstavljeno dvadesetak umjetničkih djela likovnih umjetnika ZDK. Izložene slike koje su nastale prošle godine na kulama srednjevjekovne tvrđave Vranduk realizirane su u sklopu Likovne kolonije Vranduk 2016. godine, a u sklopu koje su svoje umjetničko stvaralaštvo prikazali i žepački likovnjaci.

( R.Ag./Zepce.Ba)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal