Poveži se putem

Nauka

Letjelica Phobos-Grunt danas pada na Zemlju

Objavljeno

-

Ruska svemirska sonda Phobos-Grunt, koja je trebala da dođe do Marsa, najvjerovatnije će danas pasti na Zemlju.

Letjelica u proteklih nekoliko dana ubrzano gubi visinu i uskoro će biti uvučena u gornji dio atmosfere, gdje će najvećim dijelom biti uništena. Phobos-Grunt je pri lansiranju težila oko 13 tona, ali veoma malo dijelova trebalo bi da dopre do površine.

Ruska agencija za svemirsko istraživanje Roscosmos pretpostavlja da bi oko 200 kilograma dijelova letjelice moglo pasti na Zemlju. Stručnjaci smatraju da je veoma teško predvidjeti šta će se desiti po ulasku u atmosferu te da je isto tako teško reći kada će i gdje će letjelica pasti.

“Veliku nesigurnost za bilo kakvo predviđanje izaziva gustina atmosfere na koju nailazi letjelica u orbiti, ali i njena orijentacija. Letjelica bi mogla vrlo brzo da padne i dijelovi da se raspadnu i to sve utiče na putanju i gdje bi ostaci mogli završiti”, objasnio je glavni inžinjer u britanskkoj agenciji za svemirska istraživanja Richard Crowther, prenosi BBC.

Sonda je trebalo da posluži za istraživanja u orbiti Marsa, ali je misija propala zbog kvara čiji uzroci još nisu razjašnjeni. Letjelica nije uspjela da se usmjeri ka Marsu, jer jedan od motora nije proradio.

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal