Poveži se putem

Zanimljivosti

Otkrivene razlike izmedju srca zene i muskarca

Objavljeno

-

Naucnici su u sklopu istrazivanja GENESIS projekta dosli do zakljucka da postoje velike razlike izmedju srca zene i srca muskarca.

U istrazivanju koji vodi Kanadski institut za istrazivanje zdravlja, izmedju ostalog, navodi se:

– bolesno musko srce reagira drugacije na odredjene medikamente, u odnosu na bolesno srce kod zene;
– zene ne osjecaju bol u prsima prilikom srcanog infarkta kao muskarci, vec se kod njih javlja mucnina i zamor;
– kod muskaraca u tinejdzerskoj dobi cesce se razvija problem visokog krvnog pritiska nego kod tinejdzerki. Isto vrijedi i za odrasle, s tim da se broj zena sa visokim krvnim pritiskom poslije menopauze naglo povecava;
– angiogrami su manje efikasni u otkrivanju srcanih problema kod zena nego kod muskaraca.

Prema vodecoj naucnici ovog projekta Louisi Pilote, potrebno je sprovesti dodatna istrazivanja o odnosu spolnih razlika prema srcanim oboljenjima, a zene bi trebale biti opreznije kada se radi o potencijalnim znakovima srcanog udara.

”Moglo bi se dogoditi da cemo u buducnosti birati lijek na osnovu spola pacijenta”, izjavila je Pilote i napomenula da je ”potrebno donijeti odluku o vjerodostojnosti angiograma kao nacina dijagnosticiranja srcanog oboljenja kod zena”.

U posebnom istrazivanju iz 2005. godine, koje je objavljeno u magazinu American Journal of Medicine, navodi se da zene koje osjete problem sa srcem, u odnosu na muskarce sa istim problemom, cesce zanemaruju ozbiljnost situacije.

(Sarajevo-x.com)

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal