Poveži se putem

Kolumne

Dragan Trogrlić: Hašimotov tireoiditis

Objavljeno

-

||||

Hašimotov tireoiditis je autoimuno i upalno  oboljenje štitnjače kojeg karakteriše pojava antitijela koja napadaju tkivo štitnjače i uništavaju ga. Posljedica je postepeno propadanje štitnjače što dovodi do sve manje sinteze hormona i pojava hipotireoze.  Zvuči paradoksalno ali se sa sigurnošću zna da je za nastanak antitijela koja napadaju štitnjaču odgovoran prevelik  unos joda. Broj oboljelih od Hašimotovog tireoiditisa od početka jodiranja soli porastao je za čak 150 puta. Nije samo jodirana sol i njeno neumjereno korištenje odgovorna za suvišak joda u organizmu.

Danas se sve češće spojevi joda koriste kao dodaci ishrani, a u različitim dijetama koriste se i velike količine morskih algi koje sadrže visoku koncentraciju joda. Zbog toga bi osobe kojima je dijagnosticiran Hašimotov tireoiditis trebale paziti da uzimaju optimalnu količinu joda ( mjerenje joda u mokraći ) čime se djelomično može smanjiti upalni proces. Kako je upalni proces praćen stvaranjem slobodnih radikala primjena antioksidacijskih supstanci ublažit će upalne promjene.

Antitijela odgovorna za nastanak bolesti

Dijelovi štitnjače koji mogu izazvati reakciju imunog sistema su tireoglobulin ( Tg ) i tireoidna peroksidaza ( TPO ). Tireoglobulini su velike bjelančevine na koje se vezuje jod i služi kao osnova za sintezu hormona štitnjače. Normalno se nalazi u ćelijama štitnjače i vrlo malo ga ima u krvi. Kad u organizmu ima previše joda on se u većoj mjeri vezuje za tireoglobuline. Tireoglobulini koji su normalno jodirani ne izazivaju imunološku reakciju, međutim uslijed velike količine joda koji se vezuje za njega dolazi do značajnije promjene u njihovoj strukturi, organizam takav tireoglobulin tretira kao strano tijelo i počinje proizvoditi antitijela ( ova antitijela označavaju se sa Anti Tg ili Tg-At) na njega, što za posljedicu ima razaranje štitnjače od strane antitijela. Ova antitijela se mogu odrediti u laboratorijama  i  važan su pokazatelj kod postavljanja dijagnoze.

Tireoidna peroksidaza ( TPO ) je enzim koji učestvuje u sintezi hormona štitnjače. TPO izaziva imunološku reakciju ali  u normalnim uslovima, zbog svog položaja u štitnjači, ovaj enzim nije dostupan imunom sistemu. Ukoliko dođe do oštećenja štitnjače TPO se oslobađa i potiče stvaranje antitijela (označavaju se sa Anti-TPO ili TPO-At ). Kako povećan unos joda dovodi do pojave autoimunog ( Hašimotovog tireoiditisa ) često je prvi korak u razvoju bolesti tireoglobulin prezasićen jodom koji dovodi do stvaranja Anti-Tg.  Nakon toga Anti-Tg napadaju tkivo štitnjače i oštećuju njene ćelije čime se oslobađanja TPO. Reakcija na oslobođeni TPO je stvaranje antitijela ( Anti-TPO ) što dodatno ubrzava propadanje štitnjače. Kod oboljelih od Hašimotovog tireoiditisa obično su povećane obe vrste antitijela i od njihovih vrijednosti zavisi kojom brzinom bolest napreduje.  Suvremena medicina ovo oboljenje liječi sintetskim T4 hormonom štitnjače leovtiroksinom koji je u komercijalnoj upotrebi kod nas kao letrox ili eutirox. Ovim se uspijeva oboljelima obezbjediti dovoljna doza hormona štitnjače dok se na vrijednosti antitijela ne može uticatim tako da se ova doza postepeno povećava, kako slabi funkcija štitnjače

Advertisement

Hašimotov tireoiditis i trudnoća

Posebno je važan uravnotežen unos joda u trudnoći. Mala količina joda može dovesti do nedostatka hormona štitnjače što se može negativno odraziti na razvoj djeteta, dok visok unos joda može kasnije u toku života kod djeteta dovesti do razvoja Hašimotovog tireoiditisa. Optimalan unos joda važan je i kod svih onih koji imaju obiteljsku sklonost prema ovom oboljenju, jer na taj način mogu spriječiti ili odgoditi nastanak bolesti.

Hašimotov tireoiditis je značajan faktor rizika za trudnoću i žena sa neliječenom hipotireozom, uglavnom zato jer nije prepoznata, češće rađaju djecu smanjene inteligencije, učestali su spontani pobačaji, a zbog neodgovarajuće prehrane fetusa  češće rađaju djecu smanjene tjelesne težine. Zbog toga se smatra da bi kod žena koje planiraju zanijeti i kod onih na početku trudnoće trebalo uraditi pretrage vezane za procjenu funkcije štitnjače. Posebnu pozornost treba obratiti na trudnice koje se od ranije liječe od hipotireoze, jer pravilno liječenje uz blagovremene korekcije leovtiroksina ( letrox , eutirox ) obezbjeđuju da ove žene rode zdravo dijete. Tokom trudnoće javlja se pojačana potreba za hormonima štitnjače i postoji suglasnost da se kod trudnica koje se liječe od hipotireoze poveća doza levotiroksina za oko 25%, uz redovite kontrole T4 i TSH, radi mogućih dodatnih korekcija lijeka. U toku trudnoće stvara se imunološka tolerancija između ploda i trudnice što rezultira imunosupresijom, odnosno smanjenim imunološkim odgovorom majke. Kod trudnica koje se od ranije liječe od hipotireoze, a imale su visok titar anti-TPO, uslijed imunosupresije razina anti-TPO pada, što se povoljno odražava na njenu štitnjaču. Ali uskoro nakon poroda razina antiti-TPO se povećava, na vrijednosti koje je majka imala prije trudnoće.

Poseban problem je subklinička hipotireoza u trudnoći, koju karakteriše povećana vrijednost TSH uz normalne vrijednosti T3 i T4, jer se i blaži oblici hipotireoze kod majke, mogu negativno odraziti na plod i važno je pravovremeno prepoznati ovo oboljenje i što ranije početi sa liječenjem levotiroksinom, da bi se rizici za plod sveli na najmanju moguću mjeru. Ovim nadomjesnim liječenjem se postiže da razina TSH bude u rasponu od 0,4 – 2,5 mIJ/L što se za trudnicu i plod smatra optimalnim. Na kraju jedna važna napomena za sve trudnice koje se liječe od kliničke ili subkliničke hipotireoze. Većina budućih majki u manjoj ili većoj mjeri koriguje ishranu da bi unošenjem što zdravijih namirnica osigurale normalan razvoj ploda. Iz ishrane se izbacuju pržena, masna i polugotova jela, a teži se unosu hrane bogate nezasićenim masnoćama, mineralima, vitaminima i biljnim vlaknima. To je naravno ispravno, međutim treba napomenuti da hrana, a posebno biljna vlakna, u značajnoj mjeri apsorbuju levotiroksin ( LT4 ), što smanjuje snabdijevanje trudnice ovim hormonom, a to se u konačnici odražava i na plod. Zbog toga je važno levotiroksin uvijek uzimati u jutro natašte da hrana ne umanji djelovanje lijek.

Firma ,, DREN ,, iz Žepča, čiji je direktor autor ovog teksta, proizvodi dobre biljne preparate koji kod preko 50% pacijenta uspijevaju oboriti razinu antitijela štitnjače, čime se zaustavlja njeno propadanje. O ovim preparatima možete više saznati na: https://www.dren-trogrlic.com/index.php/stitnjaca

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal