Poveži se putem

Kultura

Foto: Sinoć u Žepču održana posljednja manifestacija u sklopu Mjeseca knjige

Objavljeno

-

JU „Opća biblioteka“ Žepče na čelu sa direktoricom Sabinom Maličbegović, obilježila je oktobar, kao Mjesec knjige, nizom aktivnosti. Manifestacija održana sinoć, pod nazivom „Predstavljanje knjiga i autora“, bila je posljednja, gdje se žepačka publika imala priliku upoznati sa tri autora iz Zenice. 

Prisutnim se obratila direktorica biblioteke, zahvalivši se na podršci koju građani, ali i lokalna samouprava ukazuju za svaki projekat koji JU „Opća biblioteka“ realizuje. Zamjenik ministra u sektoru za kulturu i sport gdin. Marinko Tokić, u svom obraćanju, zahvalio se na pozivu i naglasio značaj promovisanja dešavanja iz domena kulture.

Prisutnim se prva predstavila gđa. Abiba Vuković sa svoja dva romana „Niko nas nije pitao“ koji je objavljen 2010. godine i „Klice različitosti“ objavljen 2015. godine. Svoje romane promovisala je u bibliotekama, kao čuvarima dobre pisane riječi, širom našeg kantona. Publici je istakla da inspiraciju za svoje knjige pronalazi u sopstvenom životu, svom djetinjstvu, poznatim ljudima, okruženju i vlastitoj životnoj filozofiji.

Gdin. Željko Grahovac je uređivao i recenzirao romane. Publici je pokušao približiti i detaljnije objasniti tematiku, sadržaj kao i karkater romana, te ih potaknuo na razmišljanje o učinkovitosti dobra i postojanosti zla.
Svoje prve eseje i prikaze objavio je u časopisu „Dijalog“, dok je prvu knjigu objavio 1986. godine pod nazivom „Sveto rastrojstvo“. Od 1988.  bio je član Udruženja književnika BiH, a od 1998. i član Društva pisaca. Stručne radova (eseje, studije, književne prikaze i osvrte) i pjesničke tekstove objavljivao u petnaestak časopisa u BiH i okruženju. Panoramu najnovije bh. poezije „Ponestaje prostora“ objavio 2000. godine koja je integralno prevedena na slovenački jezik. Drugu knjigu poezije „Bol, boja božje milosti“ objavio 2008. godine.

Publici je pročitao svoje dvije poeme „Ljubinje, nerastočivost“ i „Još jedan krug, s prvim u svemiru“. Naglasio je da čovjek postaje čovjek onog trenutka kada biva čovjekom prema drugome!

Advertisement

Gdin. Said Šteta iako po vokaciji pjesnik od rane mladosti, do sada je objavio stihozbirku „Ni šetač više nisam ulicom“. Proznim radom se tek počinje baviti u pedesetim godinama, pišući kratke priče za koje crpi teme iz života zaboravljenog čovjeka. Dvije pjesme sa konkursa „Musa Ćazim Ćatić“ ušle su u dva zbornika poezije. Na prošlogodišnjem konkursu „Naše riječi“ za novinsku priču „Tragom čaja od papaje“ dobio je specijalno priznanje za najemotivniju priču koju je ta novinska kuća prvi put dodjeljivala. Trenutno završava knjigu kratkih priča koja će se i zvati po nagrađenoj priči.

Poemama „Kad su cvjetale magnolije“ i „Mogla je biti osamdeset peta“, kako je i obećao dozivao je zaspale osjećaje i namigivao je zvijezdama. Pričom „Moje prvo umiranje“ vratio nas je u djetinjstvo i probudio u svakom od nas iskonsku dobrotu.

Projekat je realizovan od sredstava kantonalnog ministarstva za nauku, obrazovanje, kulturu i sport. Književna veče je bila interaktivnog karaktera, a publika je akcenat stavlila na dobro u ljudima koje je postojano od rođenja u svakom od nas.

Književnoj večeri su prisustvovali predsjedavajući općinskog vijeća gdin. Muhamed Jusufović, zamjenik ministra ZE-DO kantona za nauku, obrazovanje, kulturu i sport gdin. Marinko Tokić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZE-DO kantona gdin. Nurđehan Šahinović, pomoćnica načelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje gđa. Brigita Lovrić, prosvjetni radnici, te uvaženi građani i građanke.

(Anesa Džinić / Zepce.Ba)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal