Poveži se putem

Privreda

Pomoć žepačkim poljoprivrednicima

Objavljeno

-

Predstavnici humanitarne organizacije Catholic Relief Services – CRS-a posjetili su općinu Žepče i Razvojnu agenciju Žepče. Cilj terenskoga posjeta bio je sagledati dosadašnje rezultate podrške američkog Caritasa u BiH, te na osnovi dobrih primjera kreirati iduće planove distribucije pomoći za socijalno-ugrožene kategorije stanovništva.

Projektom “Integrirana podrška raseljenim osoba i izbjeglicama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori” osigurana je potpora za 12 korisnika, od čega je njih četvero dobilo novčanu pomoć u obliku mjesečnih primanja tokom 24 mjeseca, a ostali korisnici dobili su pomoć u nabavi junica, plastenika, motornih kosilica i ostale opreme za potrebe rada u okviru vlastitog poljoprivrednog gospodarstva.

Postignute rezultate predstavile su Zemira Mujčić i Lucija Dunđer koje su u ime općinskoga načelnika Mate Zovke istaknule važnost nastavka ovakve vrste pomoći kojom se siromašne obitelji ekonomski jačaju kako bi samostalno ostvarivale sredstva za život.

Kao uspješan primjer navodi se projekat “Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje u općini Žepče” kojim je podržano 25 proizvođača. Uz manje vlastito sufinansiranje, dodijeljeni su im plastenici od 100 i 350 m2, te sadni materijal za proljetnu i jesensku sadnju paradajza i paprike, te zelene salate, kao i osiguran otkup proizvoda od lokalnog otkupljivača EKO-EKO-Plast. Prema riječima agronomistice Gabrijele Perković, ubrano je više od 65 tona povrća, te je ostvaren prihod veći od 52.000 KM.  

-“Projekat je nastavljen i proširen na općine Doboj i Maglaj, gdje je dodatno uključeno 20 proizvođača kojima su osigurane sadnice zelene salate i repromaterijal, te pružena stručna pomoć. Očekivana je berba od 30 tona zelene salate, a plasman će biti na domaćem tržištu” – objasnila je Perković.

(B.J./Večernji list)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal