Poveži se putem

Žepče

Prezentiran Izvještaj Gender-akcionog plana općine Žepče za 2022. i Plan za 2023.

Objavljeno

-

U organizaciji Razvojne agencije Žepče,  u sali Općinskog vijeća Žepče, upriličen je u srijedu, 25.1.2023. godine, radni sastanak – konsultacije s predstavnicima Gender radne grupe općine Žepče, Komisije za ravnopravnost spolova OV Žepče, predsjednicama MZ u općini Žepče i NVO-a u općini Žepče, predstavnicima Službe za opću upravu i društvene djelatnosti  Općine Žepče, Razvojne agencije Žepče,  Centra za socijalni rad općine Žepče, Katoličkog školskog centra – Tehničko obrtničke škole, i Radio Žepča.

Tema sastanka bile su javne konzultacije o dokumentu „Izvješće o implementaciji Gender akcionog plana općine Žepče za 2022. godinu s Akcionim planom za 2023. Godinu.

Izvješće je prezentirala direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko istaknuvši da Gender akcioni plan općine Žepče predstavlja osnovu za planiranje i provedbu projekata za ekonomsko osnaživanje žena, unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u Općini Žepče, ali i osnovu za privlačenje donatorskih sredstava u cilju provedbe projekata iz ove oblasti. Tijekom diskusije istaknuti su i primjeri dobre prakse u mjesnim zajednicama na čijem čelu se nalaze žene, i to MZ Radunice i MZ Donje Ravne.

Predsjednica MZ Radunice Gordana Antolović istaknula je zajedničku  aktivnost  mjesne zajednice sa Crkvom gdje se planira uspostava lokalnog muzeja koji će otvoriti mogućnosti za razvoj turizma s perspektivom pokretanja i uključivanja žena u navedene procese i pokretanja obiteljskog gospodarstva i malih obrta u vlasništvu žena.

Predsjednica MZ Donje Ravne Ljilja Knežević istaknula je pozitivan primjer iz ove mjesne zajednice, a to je izrada socijalne karte od strane mjesne zajednice  koja sadrži sve podatke koji se odnose na broj i strukturu stanovništva, broj stanovnika u potrebi, i sl, čime je olakšan rad MZ u kreiranju projekata za lokalno stanovništvo. Primjer MZ Donje Ravne trebale bi slijediti i ostale mjesne zajednice, što je bio i jedan od zaključaka sa sastanka.

Tijekom razgovora evidentirani su problemi i potrebe koji će se tijekom tekuće godine, uz potporu izvršne i zakonodavne vlasti općine Žepče, nastojati riješiti i uvrstiti u Akcioni plan za 2023. godinu koji će već narednog mjeseca biti kao jedna od točaka dnevnoga reda o kojoj će se raspravljati na sjednici OV Žepče.

Advertisement

Pored prezentacija Gender akcionog plana općine Žepče za period 2020. – 2024. godine i Izvješća o implementaciji Gender akcionog plana općine Žepče za 2022. i Akcionog plana za 2023. godine, tijekom sastanka razgovaralo se i o potrebama žena u ruralnim sredinama, kao i prijedlozima za buduće projekte.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal