Poveži se putem

Žepče

Završna konferencija u Žepču: Općina Stari Jankovci vodeći partner na projektu centrikomNET

Objavljeno

-

U organizaciji Razvojne agencije Žepče i uz podršku partnera na projektu 21. srpnja 2022. godine održana je završna konferencija projekta centrikomNET koja je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti, znanstvene zajednice, MSP-a i poduzetničkih potpornih institucija.

Na konferenciji su predstavljeni postignuti rezultati, od kojih su posebno istaknuti osnivanje prvog Međunarodnog klastera „Prunus“ i uspostava dva demonstracijsko-edukacijska polja u Starim Jankovcima i Žepču.

Načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević naglasio je kako je najveći benefit ovog projekta razvoj ljudskih potencijala unutar svih projektnih partnera, a isto je potvrdio i načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

Kroz centrikomNET svi projektni partneri su bili profilirani za određeni sektor, tako je glavni fokus općina Stari Jankovci i Žepče bio usmjeren na poljoprivredu kroz voćarstvo i proizvodnju hrane te su osim praktičnog djela na tu tematiku bile organizirane i razne radionice i predavanja.

– Cilj nam je bio naglasiti važnost proizvodnje hrane te da voćarstvo podignemo na višu razinu s obzirom na voćarsku tradiciju koju imamo u Žepču. Radili smo i na povezivanju poljoprivrede s okolišem što planiramo potencirati i u sljedećem razdoblju, a svakako nam je cilj raditi i na stvaranju održive poljoprivrede koja je budućnost i koja podrazumijeva obrazovanje, nove kapacitete, nove strojeve i opremu koja treba unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i nadomjestak nedostatak radne snage izjavila je direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

Osim poljoprivrede, koja je zauzela glavno mjesto u općinama Stari Jankovci, Tovarnik i Žepče, projekt je postigao zavidne rezultate i u drvnom sektoru te turizmu, u kojima su osim promocije i uvođenja novih digitalnih tehnologija u proizvodne procese, unaprijeđeni i kapaciteti korisnika i stvoreni preduvjeti za unapređenje ovih sektora.

Advertisement

Konferencija je ujedno bila i prilika da jedan od korisnika projekta Ivan Šimić (direktor tvrtke Šimić stolarija d.o.o.) nazočnima predstavi svoja iskustva na projektu:

– Obuke i tehnička pomoć koje smo dobili kroz projekt su nam omogućili da pristupimo procesu potpune digitalizacije našeg proizvodnog procesa. Kada kupac sada dođe kod nas i izrazi svoje želje, mi to pretvorimo u 3D sliku koja prikazuje sve detalje finalnog proizvoda, te vrši potrebne izračune i šalje upute CNC stroju koji zatim kroji potrebne elemente za izradu finalnog proizvoda. Zahvaljujući tehničkoj pomoći kroz projekt i povećanju stupnja digitalizacije u proizvodnji, unutar tvrtke smo otvorili novo radno mjesto za 3D modeliranje i na njemu zaposlili osobu s invaliditetom koja uveliko doprinosi razvoju našeg poslovanja. Još jednom se zahvaljujemo Razvojnoj agenciji Žepče i partnerima na projektu što su nas prepoznali i uključili u projekt, te se nadamo da će i ubuduće biti još više ovakvih projekata.

Projekt je implementiran od strane vodećeg partnera Općine Stari Jankovci s partnerima: Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepče, Unijom poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vinkovci. Isti je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Implementacija projekta započela je 1. kolovoza 2020. godine, a trajanje projekta je 24 mjeseca. Ukupan proračun je 659.563,58 eura, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

Projekt je usmjeren na rješavanje izazova niske konkurentnosti te općenito nepovoljnog poslovnog okruženja, nedostatka kvalificirane radne snage, relevantnih kompetencija u dizajnu proizvoda, upravljanju izvozom, financijskom upravljanju i marketingu poboljšanjem pristupa relevantnim kompetencijama u programskom području kroz poboljšanje relevantne infrastrukture i usluga, programa obuke za nezaposlene tvrtke i uspostavljanje modela transnacionalnog umrežavanja, tako podižući ukupne razine osposobljenosti i mogućnosti radne snage i MSP-a.

Glavni cilj projekta je ojačati organizacije za poslovnu podršku u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Zeničko-dobojskom kantonu (Bosna i Hercegovina) i Podgorici (Crna Gora) primjenom inovativnih modela i pristupa za povećanje konkurentnosti lokalnih MSP-a.

Glavni očekivani rezultati projekta su:

Advertisement

• razvijen međunarodni poslovni klaster;

• poboljšanje poslovne kompetencije zaposlenika te nezaposlenih osoba kroz program obuke i praktičnog mentoriranja u prekograničnom području;

• uvedene nove tehnologije i inovativna rješenja u poslovanju MSP-a kroz pilot projekte;

• nadograđen model prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu kompetencija, iskustava i znanja za povoljno poslovno okruženje.

Vinkulja/Damir Begović

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal