Poveži se putem

Privreda

U Žepču održan stručni skup za poljoprivrednike

Objavljeno

-

U Žepču je, u sklopu manifestacije „Dana maline i meda“, koju treću godinu zaredom organizira Razvojna agencija Žepče – RAŽ, održan stručni skup namijenjen domaćim poljoprivrednicima.

O razmjeni iskustava i dobrih praksi u uzgoju, plasmanu na tržištu i ostvarivanju poticaja govorili su Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, i Todora Aleksić te Mladen Markešić, direktor Ureda za međunarodnu suradnju-TINTL Tovarnik, Republika Hrvatska.

Skupu su prisustvovali brojni poljoprivredni proizvođači s područja Žepča i susjednih općina, a u svojstvu gostiju Hajrudin Bečić, pomoćnik ministra poljoprivrede ZDK, Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, Sejo Herceg, direktor Organska proizvodnja HERCEG Novi Travnik, Ivan Miličević, predsjednik Udruge pčelara IVA iz Posušja, Ivan Jelčić, direktor Razvojne agencije Zapadnohercegovačkog kantona „Herag“ Ljubuški, i Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ Ljubuški.

Vlada Federacije BiH je usvojila izvještaj o stanju poljoprivrede pod nazivom „Zeleni izvještaj“ u Federaciji BiH za 2017. godinu, s prijedlogom preporuka i daljnjim koracima za povećanje poljoprivredne proizvodnje s ciljem smanjenja uvoza poljoprivrednih proizvoda, zadržavanje i zapošljavanje mladih ljudi na selu, poboljšanje uvjeta života u ruralnim područjima, potpunijeg korištenja poljoprivrednih površina, povećanje stočnog fonda, jačanje postojećih kao i otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta.  

O predloženim mjerama u Federaciji BiH, u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, govorio je Husnija Kudić, savjetnik ministra za poljoprivredu.

Među 11 akreditiranih regionalnih razvojnih agencija u Srbiji je i Regionalna razvojna agencija Zlatibor. Osnovana je 2002. godine s ciljem da pokrene razvoj u zlatiborskom okrugu koji obuhvata grad Užice i općine Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica i Čajetina.

Advertisement

Na desetke projekata je realizirano u sferi poduzetništva, turizma, ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, strateškog planiranja, regionalnog razvoja i informaciono-komunikacijske tehnologije, o čemu je na stručnom skupu govorila Todora Aleksić.  

Ured za međunarodnu saradnju TINTL je osnovan 2005. godine kao udruga građana u okviru međuopćinske suradnje da bi intenzivnijom i kvalitetnijom saradnjom s domaćim i međunarodnim ustanovama i organizacijama pružio doprinos društvenom i ekonomskom razvoju svojih zajednica.

Općine Tovarnik, Lovas, Tompojevci i Stari Jankovci su potpisale sporazum prošle godine o osnivanju ustanove pod nazivom Razvojna agencija TINTL.

O iskustvima Hrvatske u pripremi aplikacija i korištenju IPARD sredstava, s primjerima uspješno realiziranih projekata, govorio je direktor Mladen Markešić.

Razvojna agencija Zapadnohercegovačkog kantona „Herag“ i Poljoprivredna zadruga „Plodovi zemlje“ Ljubuški uspješno su proveli projekt „Ljubuški rani“, kojim je mladi krompir postao brend ljubuškog kraja, prepoznatljiv širom BiH, a uskoro i izvan granica naše zemlje.

Projekt je predstavo direktor ”Heraga” Ivan Jelčić.

(Avaz.ba)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal