Poveži se putem

Region

Umro je drug Tito, na današnji dan prije 33 godine

Objavljeno

-

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, preminuo je na današnji dan, prije 33 godine.

Josip Broz Tito umro je u Ljubljani, 4. maja 1980. u 15.05 sati. U trenutku kada je objavljena vijest igrala se velika utakmica između Hajduka i Crvene zvezde. Prekinuta je nakon što je Miodrag Živković drhtavim glasom na vijestima saopštio:

“Umro je drug Tito… To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.”

Jugoslavija je plakala, a stadionom se orila pjesma “Druže Tito mi ti se kunemo.”

Iako je prošlo više od tri desetljeća od smrti Tita, njegovo ime se i danas često spominje. sjećaju ga se svi – Slovenci, Makedonci, Srbijanci, Hrvati, Crnogorci i Bosanci i Hercegovci. Neki od njih žale za vremenima kada su živjeli u bratstvu i jedinistvu u Jugoslaviji, ali ima i onih koji ne žele da se sjećaju države koju je vodio “bravar Tito.”

Advertisement

Ipak, danas, kad otkuca 15.05 ispred njegovih bisti širom nekadašnje zajedničke zemlje brojne delegacije, štovaoci Titovog lika i djela, položit će cvijeće i prisjetiti se kako je bilo živjeti u Titovom dobu.

Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu 1892. godine, a tačan datum njegovog rođenja nije poznat (mada neki tvrde da je to 7. maj). Ipak, za njegov rođendan smatran je 25. maj, te je godinama proslavljan Štafetom mladosti.

Kao austrougarski kaplar učestvovao je u Prvom svjetskom ratu. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915. godine, no pobjegao je iz zarobljeništva i bio je učesnik Oktobarske revolucije.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca se vratio krajem oktobra 1920. godine, kada je i postao član Komunističke partije, a zatim i njen sekretar.

Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) predvodio je partizanski pokret u Drugom svjetskom ratu i izašao kao legendarni vođa.

Također, bio je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

Josip Broz sahranjen je 8. maja 1980. u Beogradu u Kući cvijeća, a na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država svijeta.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal