Poveži se putem

Nauka

Noćas nas očekuje fenomen koji nije viđen od kamenog doba – zelena kometa

Objavljeno

-

Nedavno otkrivena zelena kometa će uskoro proći pored Zemlje prvi put u 50.000 godina. Posljednji put je bila vidljiva na noćnom nebu tokom kamenog doba.

Nazvana C/2022 E3 (ZTF), kometa ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega joj je potrebno dosta da ponovo prođe pored Zemlje.

Ova kometa će pored Zemlje proći između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 miliona kilometara do 44 miliona kilometara, prenosi CNN.

Rano jutarnje nebo, kada mjesec zađe poslije ponoći za one na sjevernoj hemisferi, optimalno je za posmatranje komete. Svemirski objekat će biti teže uočljiv za one na južnoj hemisferi.

U zavisnosti od svoje osvjetljenosti, C/2022 E3 (ZTF) može čak biti vidljiv golim okom na tamnom nebu, ali dvogled ili teleskop će olakšati uočavanje komete.

Kometa se može razlikovati od zvijezda po svojim prugastim repovima prašine i energiziranih čestica, kao i po sjajnoj zelenoj komi koja je okružuje.

Advertisement

Koma je omotač koji se formira oko komete dok prolazi blizu Sunca, što dovodi do sublimiranja njenog leda ili pretvaranja direktno u gas. Ovo uzrokuje da kometa izgleda nejasno kada se posmatra kroz teleskope.

Nakon što prođe pored Zemlje, kometa će se najbliže približiti Marsu 10. februara.

Ako oblaci ili loše vrijeme stane na put posmatranju neba, projekat Virtuelni teleskop će podijeliti direktan prijenos komete na nebu iznad Rima.

N1

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal